Business Formal – Pukeutumiskoodi töihin

Tämän artikkelin avulla opit oikean työpukeutumisen!

Jokaisen modernin herrasmiehen tulisi huolehtia ulkonäöstään. Myös työpaikalla on tullut aika esiintyä edukseen. Kiinnittämällä huomiota asukokonaisuuteesi ja muuhun ulkonäköön annat itsestäsi laadukkaan ja luotettavan kuvan – niin esimiehellesi kuin asiakkaillesi. Tässä artikkelissa kerromme miten ammattimainen vaikutelma annetaan!

 

Vaikka useimmilla työpaikoilla ei enää seitsemänkymmentäluvun jälkeen olekaan tarvinnut pukeutua virallisesti pukuun, ei itseään arvostavilta aloilta tyylikkäästi pukeutuminen ole hävinnyt minnekään. Klassiseen työpukeutumiseen pätevät samat säännöt kuin aiemminkin, vaikka muodin vivahteet tuovatkin omat pienet muutoksensa.

Miesten puku

Kaiken lähtökohtana on tietysti puku. Malleja on useanlaisia ja samoin kankaita. Varminta on valita klassinen yksirivinen puku, joko kahdella tai kolmella napilla. Kiinnitä kuitenkin huomiota siihen, että takin ollessa kiinni, ylin nappi ei tule kovinkaan paljoa rintalastaa ylemmäs (tällainen leikkaus on suotavaa ainoastaan pastorin ammattia harjoittaville).

Kaksirivisen napituksen jättäisin suosiolla klubitakkiin, sitä kun ei voi käyttää edes ”napit auki”.

Suomessa työpaikoillaan näkee turhan usein liikemiehiä ruskeissa pikkutakeissa. Ruskea on kuitenkin yllättävän haastava väri yhdisteltäväksi muiden asusteiden kanssa. Se ei myöskää sovi missään nimessä juhlallisempiin tilaisuuksiin. Tyylikkään miehen kannattaa pitäytyä kahdessa varmassa valinnassa, joiden avulla ei voi koskaan valita väärin. Klassinen miestenpuku on aina joko musta tai tummansininen.

Arkikäyttöön tuleva puku kannattaa valita myös mahdollisimman kestävästä ja laadukkaasta kankaasta. Ainoa oikea valinta on 100 prosenttinen villa. Vaikka villa kuulostaakin raskaalta ja kuumalta materiaalilta – ei se oikein valmisttetuna ole sitä. Päinvastoin villakankaan kulutuskestävyys on sekoitekankaita huomattavasti parempi. Se on myös luonnonmateriaalina erinomaisesti hengittävä ja kevyt. Pitkäikäisyyden lisäksi villa laskeutuu kauniimmin kuin sekoitekankaat, joissa luonnonkuituihin on sekoitettu synteettisiä materiaaleja. Tekokuidut ovat vaikeammin puhdistettavia.

Paita ja solmio

Paita ja solmio kuuluvat molemmat klassiseen miesten pukeutumiseen. Joillain työpaikoilla saatetaan kehottaa yhtenä viikonpäivänä pukeutumaan rennommin ns. business casual -tyyliin jolloin solmio on sallittua jättää pois. Koska menestyvä herrasmies tietää, että puvun käyttö on ilo ja etuoikeus, ei hänen tarvitse jättää perjantainakaan solmiota käyttämättä.

Kravatti tulee siis valita paidan kanssa sopivaksi, mutta kuinka?

Ensinnäkin on hyvä valita ensin jokin oma lempivaatteesi tai kravattisi, jota haluaisit käyttää ja sen jälkeen valita sille pari. Yhtälö toimii siten, että pelkistetylle ja hillitylle paidalle voi hakea briljanttisuutta näyttävämmällä solmiolla. Vastaavasti raidalliselle kauluspaidalle pariksi sopii yksivärinen solmio, joka tällöin rauhoittaa paidan kuviota.

Raidallisen paidan lisäksi hillityt ruutukuviot ovat myös sallittuja. Kiinnitä huomiota myös paitaa valitessasi väreihin. Paidan väriksi sopivat parhaiten hillityt ja vaaleat sävyt. Valkoinen on de facto lähtökohta jota seuraa vaaleansininen paita. Mikäli haluat olla erityisen formal, pidättäydyt tyystin kuviollisista paidoista. Napilliset paidat eivät kuulu käytettäväksi kravatin kera ja sopivat näin ollen ainoastaan vapaamuotoisempaan pukeutumiseen.

Muut asusteet

Kravatin lisäksi klassiseen miesten pukeutumiseen kuuluu myös muita asusteita. Taskuliina on hieno esimerkki viimeistellystä ulosannista ja sen valintaan kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa. Taskuliina tulee aina olla harmoniassa solmion kanssa.

Pukeutuessa formaalisti olisi hyvä käyttää kaksoismansettipaitoja. Suomessa kaksoismansettipaitoja on vähemmän tarjolla, mutta muualla Euroopassa ne ovat menestyvien pukeutujien piirissä lähes standardin asemassa. Sinä haluat kuulua tähän ryhmään!

Kaksoismansettipaidan kanssa käytettyjen kalvosinnappien tulee olla kuitenkin hillityt. Niiden tulee sopia niin kravatin kuin muidenkin asusteiden kanssa yhteen. Esimerkiksi pukukellon ollessa kultaa, ovat myös kalvosimet kultaiset ja samoin vastaavasti kellon ollessa hopeinen, tulee kalvosimien olla kirkkaan metallin väriset. Kultaisella kellolla en nyt tarkoita rantarolexia, vaan kultainen saattaa olla ainoastaan kellon reunus, jolloin ranneke on esimeriksi keskiruskeaa nahkaa. Myös kravattineulan tulee sointua muihin metallisiin asusteisiin.

Pukeudu menestyäksesi ja lue lisää Modernista Herrasmiehestä!

1 Comment
  1. Eipä sitä nyt aina pukua tarvitse päälle vetää. Mutta aivan liian usein näkee toimistolla miehiä farkuissa, pikeepaidoissa ja lenkkareissa. Farkut eivät juuri kuulu herrasmiehen pukeutumiseen. Pikeet ja lenkkarit kyllä, mutta vain tenniskentällä.

    Tässä artikkelissa olisi kiva käydä läpi mitä vetää päälle, kun puku on liikaa. Neuleet, pikkutakit, suorat housut jne. Se nimittäin lähinnä vaikeuksia.

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart