Auton ostaminen ABC

Auton oston ollessa edessä ei suin päin kannata rynnätä autokauppaan tai tarttua halvimpaan keltaisen pörssin tarjoukseen. Näillä vinkeillä hankit luotettavan kulkupelin ylimääräistä maksamatta.

Autotarpeen kartoitus

Auton ostohinta on iso summa keskituloiselle työssä käyvälle, joten autoilijan on hyvä kartoittaa, millaisen auton hän oikeasti tarvitsee. Kaupungissa asuvalle sinkulle, tai lapsettomalle pariskunnalle pieni, vähäpäästöinen “kauppakassi” voi toimia mainiosti myös hieman pidemmilläkin matkoilla. Taajamassa asuvalle perheen isälle, jolle työmatkaliikenteen ohessa kuuluu myös lasten kuskaaminen harrastuksiin sekä kesäisin asuntovaunun hinaaminen, ei pienehkö hybridi auto ole luonteva valinta, vaan tarvitaan jo voimakkaampaa ja isompaa tila-autoa, johon on mahdollista asentaa peräkoukku.  Mitä tilavampi auto, sitä janoisempi se myös yleensä on, joten auton bensankulutus nousee merkittäväksi kriteeriksi autoa valittaessa.

Hyvä on ottaa huomioon myös ajoneuvovero, joka on muuttunut päästöperusteiseksi. Tämä suosii uusia, vähän kuluttavia henkilöautoja. Veroon ei vaikuta käyttötarkoitus tai käyttövoima, joten mikäli ei esimerkiksi asuntovaunuja vetele tai maastossa ajamisen optiota tarvitse, on niistä turha maksaa verojen muodossa.

Autoliiton EcoTest on hyödyllinen työkalu eri merkkien sekä autotyyppien vertailussa, jolla voi selvittää autojen päästöarvot sekä kulutuksen.

Varsinkin kaupungissa asuvan on selvitettävä ennen auton hankintaa, onko varaa ja mahdollisuuksia hankkia autolleen myös autopaikka. Kantakaupungin talojen autoparkkihallien paikkojen osake voi hyvinkin maksaa saman verran kuin juuri ostettu auto, ja vuokrattaessakin kuukausihinta alkaa yleensä kolminumeroisella summalla.

Ostanko autoni uuden karheana vai käytettynä?

Suoraan teltaalta tulleen auton etuihin kuuluu tuoreen nahkaverhoilun tuoksun lisäksi myyjän antama takuu, sekä selvyys auton historiasta.
Auto on sijoitus, josta ei ikinä saa takaisin sitä summaa, jonka on siihen sijoittanut. Uusien autojen jälleenmyyntiarvo laskee huomattavasti nopeammin kuin käytettyjen.
Käytety auto on aina edullisempi hankkia kuin vastaava uutena. Kuitenkaan auton kunnosta ei ikinä täysin varma pysty olemaan tai kuinka sillä on ajettu, ja mikäli auton takuu on ehtinyt jo kulua umpeen, voi auto käytettynä tuoda yllättäviä piilokustannuksia joita ostaessa ei ollut tullut mietittyä.

Ostanko autoni autokaupasta vai yksityiseltä ihmiseltä?

Tunnetut merkkiliikkeet ovat varmoja ja turvallisia myyjiä, jolloin säästyy aikaa ja vaivaa selvitystyöltä. Selvitystyöltä välttymisellä on kuitenkin hintansa. Käytettyä autoa autoliikkeestä ostettaessa on syytä ottaa huomioon, että omaa merkkiänsä myyvät liikkeet myyvät oman merkkinsä käytettyjä autoja usein huomattavasti kalliimmalla. Esimerkiksi 2-5 vuotta vanhat eri merkkiset henkilöautot ovat jopa useita satoja euroja edullisempia kuin liikkeet omat merkit. Ero voi kasvaa jopa tuhansiin euroihin hinnakkaampien merkkien kohdalla.
Yksityiseltä ostettaessa on syytä selvittää auton historia ja mikäli mahdollista, yrittää etsiä esimerkiksi internetistä ostokokemuksia autoa myyvästä. Viime aikojen trendinä on ollut yksityisten myyjien kohdalla siirtää käytettyjän autojen hinnat lähemmäksi autoliikkeiden vastaavia. Autoliikkeet ovat aina luotettavampia myyjiä kuin yksityiset, joten tinkiminen on aina vaivan arvoista. Myyjän kanssa puhelimessa jutteleminen antaa myös aina totuudenmukaisemman kuvan myytävästä tuotteesta kuin kirjoitettu myynti-ilmoitus.

Kun menet auto-ostoksille:

 • Suorita perusteellinen vertailu eri autoliikkeiden sekä yksityisesti autoa myyvien välillä
 • Mennessäsi katsomaan pontentiaalista autoa, tarkasta ensiksi auton rekisteriote. Rekisteriotteen valmistenumeron sekä runkonumeron, joka löytyy auton moottoritilasta, tulee täsmätä.
 • Varmistu, että autoa myyvä, on myös auton oikea omistaja. Muulta kuin omistajalta ostaminen voi tuoda epäselvyyksiä vakutuuksen tai verotuksen kanssa.
 • Tarkista että mittarilukemat ovat aitoja, auton historia on aukoton sekä mahdolliset kolarivauriot.
 • Selvitä että auto ei ole käyttökielloissa. Katsastukset, sekä ajoneuvo- sekä mahdolliset diesel-verot tulee olla maksettu.
 • Suorita perusteellinen koeajo. Jos mahdollista, käytä autoa niin maantiellä kuin taajamassakin.

Kun kaupat on tehty, hanki autollesi liikennevakuutus sekä rekisteröi auto 7 päivän sisällä ostohetkestä.

Hyödyllisiä linkkejä:
Tarkista ajoneuvon tiedot sähköisesti
http://www.ake.fi/AKE/Tietopalvelu/Ajoneuvotiedot/

1 Comment
 1. Reply
  Jaakko Tailanen 18/12/2018 at 14:23

  Olen pohtinut auton hankkimista jo pitkään, ja vertailu uutena tai käytettynä ostamisen välillä tuntuu vaikealta. On totta, että käytettynä ostaessa ostohinta on parhaimmillaan alle puolet uuden hinnasta, ja arvonlasku on pienempää. Kuitenkin käytettynä ostaessa ottaa väkisin riskin yllättävistä ongelmista ja täten suuristakin kuluista, jolloin uutena ostettu auto olisi voinut olla halvempikin ratkaisu. Uutena ostaessa raha täytyisi löytää kerralla, ellei autokauppa tarjoa osamaksua tai päätä käyttää autorahoitusta helppona vaihtoehtona. Tässäpä lisää pohdittavaa!

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart