Autoleasingin syö autonmyynnin suosiota

Yritysten autoleasing on ollut käytössä jo pidempään, mutta harvaa tietää autoleasingin eli pitkäaikaisen autonvuokrauksen olevan mahdollista myös yksityisille ihmisille.
Auton osto on harvoin kannattavaa. Auton arvon sanotaan laskevan jo ulos kaupasta ajettaessa. Jälleenmyyntiarvo varsinkin isoilla, paljon kuluttavilla autoilla tulee laskemaan entisestään autoverotuksen muuttuessa lähivuosina päästöihin perustuvaksi. Auto kannattaakin nähdä sijoituksen sijaan käyttöesineenä jonka vuokraaminen on usein ostamista järkevämpää.

Suomalaiset leasing-yritykset Yhdysvaltojen jalanjäljissä

Leasing-sopimusten teko Suomessa vielä lastenkengissään verrattuna Yhdysvaltoihin, jossa autojen liisausta on harjoitettu jo useamman vuosikymmenen ajan. Autoala hakeekin leasing-autoilusta uutta menestystarinaa jo pitkään jatkuneen huonon markkinatilanteen takia.

Auton omistamisen kustannusten nousu vähensi omistamisen tarvetta

Käyttöön otettu autoverotuksen CO2-päästöihin porrastuva verotus muutti citymaasturien, tila-autojen sekä urheiluautojen ostamisen epäedulliseksi, jolloin kuluttajalle järkevin valinta on usein auton pitkäaikainen vuokraus.

Leasing-sopimuksia on kahdenlaisia; rahoitusleasing sekä ylläpitoon perustuva huoltoleasing. rahoitusleasing-sopimuksella autoilija maksaa pelkästään kuukausimaksua, joka koostuu auton vuokrasta. Autoilijan kontolle jäävät huollot. Rahoitusleasingin ja huoltoleasingin merkittävän ero löytyy jäännösarvon määrityksestä, jota ei huoltoleasingin ottavan autolle tehdä. Rahoitusleasing-sopimusta tehtäessä autolle määrätään jäännösarvo, jolla tarkoitetaan vuokrasopimuksen loppuessa olevaa auton markkina-arvoa. Määrityksessä lasketaan mm auton käyttötarkoitus sekä  kilometrimäärä. Leasing-sopimuksen päättyessä auton kunto tarkastetaan, ja asiakkaalta laskutetaan markkina-arvon ja jäännösarvon välinen erotus mikäli auto on huonommassa kunnossa kuin on sovittu, tai vastaavasti hyvitetään jäännöksen sekä arvon välinen osuus mikäli auton markkina-arvo on suurempi kuin sopimuksentekohetkellä sovittiin.

Leansing-sopimusta harkitsevien kannattaa ottaa huomioon myös mahdollinen alv-vähennys joka on mahdollista vähentää, mikäli autoa käytetään työajoon. Myös kilometrikorvauksista laskuttaminen onnistuu usein.

Leasing-sopimusten kuukausihinnat vaihtelevat merkeittäin ja malleittain 200 eurosta yli tuhanteen euroon.

Autovakuutukset

Autoleasingeja tarjoavat edellyttävät liikenne- sekä kaskovakuutuksen hankkimista. Mikäli kuluttaja päätyy huoltoleasingiin, on yleensä välttämätöntä hankkia täyskaskovakuutus, joka korvaa lähes kaiken tiellä tapahtuvat mahdolliset ongelmatilanteet. Kuukausittaiset vakuutusmaksut saattavat nousta yllättävän suuriksi varsinkin huoltoleasing-sopimuksella.

Leasingin tarjoajat

Yksityisille autoleasingia tarjoavat tällä hetkellä ainakin Nordea sekä S-ryhmä.

Nordea Privaatti – palvelu tarjoaa uutta autoa 2-4 vuoden vuokrasopimuksella. Halvimmillaan auton saa käyttöönsä hieman alle 300 eurolla kuukaudessa.

S-ryhmä tarjoaa Automaa – autoliikkeen autoja 2-4 vuoden huoltosopimuksella, ollen todennäköisesti hieman Nordean pelkkää vuokrasopimusta kalliimpi.

Sopimuksen päättyessä

Sopimuskauden päättyessä vuokraajalla on mahdollisuus uusia sopimus, vaihtaa mallia tai etsiä autolle ostaja. Auton voi myös lunastaa itselleen. Kesken sopimuskauden on myös mahdollista siirtää auto käyttöön toiselle vuokralaiselle, ja näin lopettaa oma leasing-sopimus.

Aloita keskustelu!

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart