Asuntolainan korot

Korko muodostuu viitekorosta, jonka lainan ottaja saa valita itse. Pankki määrittelee tähän päälle asiakaskohtaisen marginaalin, joka on 2009 huippulukemissaan ollut 1% luokkaa.

  • • Prime -korko
  • • Euribor korkoon (3kk,6kk,12kk)
  • • 3 tai 5 vuoden kiinteään korkojaksoon.

Todellinen vuosikorko

Pankkien täytyy aina asuntolainaa antaessaan ilmoittaa todellinen vuosikorko. Todellinen vuosikorko lasketaan niin, että huomioon otetaan markkinakorko, sekä kaikki lainaan liittyvät kustannukset kuten toimitusmaksu, marginaali ja muut mahdolliset kustannukset. Nämä maksut jaksotetaan niin, että niitä maksetaan takaisin samaa tahtia kuin lainaakin.

Etua.fin avulla voit kilpailuttaa asuntolainan. Saat yhdellä hakemuksella monta tarjousta.

Prime-korko

Prime-korko on korko, jonka pankki määrittelee itse. Se perustuu pankin arvioihin markkinoiden ja korkojen kehityksestä sekä inflaatioon ja talouden näkymiin yleensä. Prime-korko muuttuu huomattavasti hitaammin kuin markkinakorot, sillä se muuttuu ainoastaan pankin päätöksellä. Se kuitenkin seuraa markkinakorkoja. Prime-korko tarjoaa vakaamman vaihtoehdon kuin euriborkorot, mutta laskee myös hitaammin korkotasojen laskiessa.

Euribor korko

Euribor-korko määräytyy euroaluuen rahamarkkinoiden korkotason mukaan. Euribor tulee sanoista Euro Interbank Offered rate. Korko tarkistetaan jokaisena pankkipäivänä, mutta asuntolainallinen voi valita, tarkistetaanko hänen korko kolmen, kuuden vai kahdentoista kuukauden välein.

Kiinteä korko

Asuntolainan voi usein sitoa myös kiinteällä korolla kolmeksi ta viideksi vuodeksi. Korko on sama koko jakson, riippumatta siitä mitä markkinoilla tapahtuu. Kiinteäkorko on usein huomattavasti kalliimpi kuin markkinakorot, mutta sen vakaus tuo turvaa. Siksi kannattaa harkita esimerkiksi osan lainan sitomista kiinteisiin korkoihin.

Luotontarjoajat ilmoittavat lainakustannusten mainoksissa aina todellisen vuosikoron. Tämä luku löytyy aina myös lainatarjouksista. Todellistavuosikorkoa laskettaessa otetaan huomioon kaikki lainaan liittyvät lainan myöntäjän perimät kustannukset kuten järjestelypalkkio, toimitusmaksu ja lyhennysten yhteydessä perittävät maksut.

Ainoastaan korkoa ei voi tuijottaa, kun mietitään lainan kokonaiskustannuksia. Isoin osa Suomessa myönnettävistä lainoista on vaihtuvakorkoisia. Lainan viitekoron päälle sovitaan kiinteä marginaali. Useimmiten käytössä oleva viitekorko on euroaluuen markkinakorko, euribor. Kun viitekorko, esimerkiksi euribor, muuttuu myös lainan korko. Riippuen siitä, miten on sovittu, lainan korko muuttuu muutaman kerran vuodessa tai useammin. Toinen useasti käytetty viitekorko on ns. prime-korko. Prime-korko on pankin hallinassa ja se muuttuu pankin johdon päätöksellä. Muutoksiin vaikuttaa inflaatio sekä odotettavissa oleva inflaatio, korkotaso sekä finanssialan ja talouden tulevaisuuden odotukset.

Etua.fin avulla voit kilpailuttaa asuntolainan. Saat yhdellä hakemuksella monta tarjousta.
Aloita keskustelu!

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart