Asunnon ostajan opas

Onko vanha asunto jo käymässä pieneksi? Olisiko aika vaihtaa asuntoa? Asunto on hyvä sijoitus, joka maksaa itsensä takaisin sillä varsinkin kaupungeissa ja kasvukeskuksissa asuntojen hinnat nousevat tasaisesti, tai ainakin pitävät arvonsa kohtuullisen hyvin. Vaikka jo omistaisikin asunnon, on sijoitusasunto hyvä tapa makuuttaa omia varojansa pörssikurssien heittelehtiessä. Sijoitusasunnon voi laittaa vuokralle, ja tienata itselleen vuosittain jopa 10% asunnon arvosta tuottona. Omaraha.orgin muistilista asunnon ostamiseen

Maltti on valttia asuntokaupoissa

Asunnon ostaminen on yksi suurimmista kaupoista mitä ihminen voi tehdä. Varsinkin kaupungeissa perheasuntojen ja jopa yksiöiden hinta voi olla useita satoja tuhansia euroja. Suinpäin asuntokauppoihin ei kannatakaan rynnätä vaan tehdä taustakartoitusta niin omista toiveista kuin pontetiaalisista kohteista. Oma nykyinen ja tuleva taloudellinen tilanne tulisi kyetä arvioimaan realistisesti.

Älä osta liian suurta ja kallista asuntoa

Kun olet ostamassa itsellesi ja perheellesi uutta asuntoa, arvioi omat asumistarpeesi huolellisesti. Ylimääräisistä neliöistä ei kannata maksaa, ja liian hienoa asuntoa ei kannata ahnehtia, varsinkaan ensimmäiseksi, tai edes toiseksi asunnoksi. Huomiota kannattaa kiinnittää myös asuinpaikan valintaan. Onko sinun ja puolisosi työt kuinka kaukana, ja missä lapsesi käyvät koulua?

Mikäli työt ja hoitopaikat ovat keskustassa, kannattaa asuntoa harkita kantakaupungista tai edes hyvien kulkuyhteyksien varrelta, sillä edullinen asunto kaukana kaikesta voi tulla piilokustannuksiltaan hyvinkin kalliiksi. Oman auton tai kahden ylläpitäminen ja käyttö on kallista, ja moni tuijottaakin vain asunnon hintaa, eikä ota huomioon elämiseen kuluvia kustannuksia. Asunto myös pitää moninkertaisesti paremmin arvonsa kuin ostettu auto, jonka arvo laskee heti kaupasta ulos ajettaessa.

Ostanko uuden vai käytetyn asunnon?

Pääsääntöisesti käytetyt asunnon pitävät arvonsa hieman paremmin kuin uudet, juuri rakennetut. Kantakaupungissa ja vanhemmissa asunnoissa arvonnousut ja laskut pystyy ennustamaan paremmin, eikä jo valmiiksi rakennetuille alueille todennäköisesti rakenneta enää lisää asuntoja, jotka saattaisivat asunnon arvoa laskea. Kaavoitukseen onkin syytä perehtyä tarkoin asuntoa ostettaessa. Uusilla asuinalueilla hinnan ja arvon muodostuminen on vaikeammin laskettavissa. Uudelle alueelle, jolle rakennetaan pelkästään perheasuntoja, voi alkuaikoina vaikuttaa hyvinkin idylliseltä ja ihanalta asuinalueelta, mutta voi 15 vuoden kuluttua menettää arvoaan lasten kasvaessa ja pois muuttaessa.

Kaavoitus uusilla alueilla voi myös muuttua hyvinkin nopeasti. Hyvinä puolina voi pitää sitä, että rakentamisen yhteydessä voi asunnon pintoihin sekä asumisratkaisuihin vaikuttaa. Varsin persoonallisetkin ratkaisut on mahdollista toteuttaa, eikä uuden asunnon ostajan tarvitse myöskään pelätä putki- tai julkisivuremontteja, jotka vanhoissa taloissa lisäävät vastikkeen suuruutta radikaalisti. Kun uutta asuntoa ostaa, on kuitenkin otettava huomioon mahdolliset piilevät rakennusvirheet ja siihen liityvät vastuukysymykset, jotka ovat aiheuttaneet eniten ongelmatapauksia ja jopa oikeusjuttuja. Ostajalla on ostotilanteessa ennakkotarkastusvelvollisuus. Ilmiselvistä, havaittavista vioista ei pysty valittamaan enää oston jälkeen. Löydettyjä vikoja ei myöskään korjata samantien, vaan korjattavista vioista tehdään lista, jotka korjataan vuosikorjauksen yhteydessä.
Etukäteen tehtävät kosteus- ja homemittaukset on myös hyvä tehdä ennen kauppoja. Nämä mittaukset on usein kuitenkin jo valmiiksi tehty myyjäpuolen osalta, jotta ikävältä ja likaiselta jälkipyykiltä vältyttäisiin.

Vanhaa asuntoa ostettaessa ilmiselvät tulevat remontit on myös syytä osata aavistaa, vaikka myyjä ei niitä kertoisikaan. Mikäli yli 30 vuotta vanhaan taloon ei ole koskaan tehty putkiremonttia, on syytä osata aavistaa sen tapahtuvan lähivuosina. Sama pätee julkisivu-, patteri- ja ikkunaremontteihin. Remonttien lisäksi on syytä selvittää asunto-osakeyhtiön taloudellinen tilanne. Olet kuitenkin loppuen lopuksi ostamassa osaketta taloyhtiöstä, joten huono taloudellinen tilanne, tai jopa talon huono ilmapiiri näkyy varmasti päätöksenteossa ja laskee takuuvarmasti asunnon arvoa.

Mikäli olet ostamassa omakotitaloa, on hyvä tarkistaa taloon ja tonttiin liittyvät rasitteet. Vanha omistaja on voinut jättää taaksensa hoitamattomia laskuja, kuten sähkölaskuja, jotka siirtyvät uuden ostajan kontolle. Rasitetodistus on haettavissa kunnalta, ja usein kiinteistönvälittäjä sen hankkii näyttöä varten valmiiksi.

Arvioi oma taloudellinen tilanteesi rehellisesti

Tärkeintä asuntolainaa otettaessa on arvioida oma taloudellinen tilanne rehellisesti. Lainan lyhentäminen tulee myös suunnitella tarkkaan, jotta ei viitekoron noustessa huomaa maksavansa pelkkiä korkoja kuukausilyhennyksinä ilman, että lainapääoma lyhenee ollenkaan. Myöskään kuukausilyhennysten ei tulisi olla niin suuria, että lainan maksaminen tuntuu työltä, eikä esimerkiksi lomamatkoihin tai lasten harrastuksiin jää käytettäväksi varoja. Yleisenä ohjenuorana voikin pitää sitä, ettei ota lainaa yli viisitoistakertaisesti oman perheen talouden bruttotulojen.

Huolehdi rahoitus kuntoon ennen kauppakirjojen tekoa. Tämä tarkoittaa edellisen asunnon myymistä ja mahdollisen uuden asuntolainan ottamista. Mikäli olet ostamassa ensiasuntoa alle 40 vuotiaana, hyödynnä myös varainsiirtoverovapaus, sekä muut veroedut. Asunnon ostoa valtio tukee monin eri tavoin.

Kun ostat asuntoa, tarkista nämä

Kun olet aikeissa ostaa asunnon, tarkista ja tarvittaessa tarkistusmittauta asunnon pinta-ala, tuleva osakkeiden osuus yhtiön veloista sekä onko mahdollista maksaa velkojen osuus yhtiölle, rajoitukset luovutusoikeuden suhteen (onko yhtiöllä tai osakkeenomistajilla oikeus lunastaa osakkeet), peruskorjaukset ja mahdolliset uudistukset, vesimaksut, vastikkeet, sauna- ja pyykkitupamaksut sekä muut kustannukset, talonyhtiön mahdollisesti omistamat kiinteistöt ja liikehuoneistot sekä onko talo rakennettu vuokratontille.

Tärkeää on myös tarkasti selvittää taloyhtiön taloudellinen tilanne. Yhtiöjärjestys, viimeisin tilinpäätös, talousarvio sekä isännöitsijätodistus on pyydettävä nähtäväksi. Tarkista myös alueen yleinen kaavoitustilanne. Tulevat uudet asunnot alueella ja muut kaavoitukselliset ratkaisuvat vaikuttavat asunnon arvoon.

Asunnon kauppakirja kahtena kappaleena

Tarkista myös, että tehtävät kauppakirjat ovat asianmukaiset. Kauppakirja tulee tehdä kahtena kappaleena, ja siinä tulee käydä ilmi myyjän sekä ostajan tiedot, osakkeiden määrä(numerointi) sekä niiden oikeuttavan asunnon numero, huoneiston tiedot eli pinta-ala, porraskerros, rappu sekä talo, osakekirjojen luovuttamisajankohta ja asunnon vapautusmisajankohta myös mikäli eri kuin luovuttaminen, yhtiövastikkeen maksamisen alkaminen uudelle omistajalle sekä varainsiirtoveron maksaminen.

Aloita keskustelu!

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart