Asunnon ostajan muistilista

Muista nämä jotta elämäsi suurin kauppa onnistuu!

Asunnon etsiminen
Internetistä löytyy läjäpäin asunnonmyynti-ilmoituksia eri kiinteistövälittäjien hakupalveluissa. Asuntojen selaaminen on helppoa ja nopeaa, ja nykyään asuntoa ja huoneita onkin mahdollista katsella monista eri kulmista valokuvissa. Ole kuitenkin varuillasi, keneltä kiinteistövälittäjältä harkitset ostavasi asunnon. Kiinteistövälittäjän tulee tarjota kaikki oleellinen tieto rehellisesti, kaunistelematta. Myynti-ilmoituksen, joka on tietysti tehty houkuttelevaksi, sekä näytön yhteydessä kerrottavan ero saattakin olla suuri.

Kilpailuta lainojen tarjoajat

Vuosien saatossa kilpailutetulla asuntolainalla ostaja säästää tuhansia euroja. Pyydä asuntolainatarjous ainakin 3-4 pankilta. Pyydä pankkia selvittämään asuntolainan todelliset kustannukset.

Etua.fin avulla voit kilpailuttaa asuntolainan. Saat yhdellä hakemuksella monta tarjousta.

Arvioi tarkkaan oma maksukykysi

Miten elämäntilanteesi tulee vuosien saatossa muuttumaan, millainen maksukykysi on 10 vuoden kuluttua? Näin saat myös selville, millaiseen lainaan sinulla todella on varaa, jotta kuukausittaiset lainanlyhennykset eivät nouse kohtuuttoman suureksi syöden muuta elämää.

Pyydä asunnosta kaikki mahdollinen tieto

Pyydä isännöitsijätoimistosta isännöitsijätodistus, josta selviää mm. tehdyt remontit. Varmista myös, mitä suurempia remontteja ja milloin on taloon tulossa. Monta asiaa voi päätellä myös itse. Vanha talo, jossa ei ole merkintää tehdystä putkiremontista tarkoittaa sitä, että remontti kyllä on tulossa lähivuosina. Talonyhtiön tilinpäätöksillä sekä yhtiöjärjestyksellä voi selvittää, kuinka velkainen talonyhtiö on, ja miten täsmällisesti asiat on hoidettu.

Mikäli asiakirjojen saamisessa on vaikeuksia, kannattaa olla varuillaan, kaikki ei välttämättä ole kunnossa. Isännöitsijä, myyjä tai kiinteistövälittäjä saattaa piilotella esimerkiksi huonosti hoidettu talonyhtiötä. Selvitä talonyhtiön ja muiden osakkaiden mahdollinen lunastusoikeus asuntoon. Hyvä tapa on myös soittaa esimerkiksi naapureiden ovikellloa ja kysyä asunnosta, talonyhtiöstä ja lähiympäristöstä.

Tarkista itse:

Tarkista huolellisesti asunnon kunto. Kulumiset, reiät seinissä, huono kaakelointi kylpyhuoneessa tai muut selvästi havaittavat asiat kuuluvat ostajan tarkistuksen kontolle. Myyjää ei voi kaupan jälkeen enää vaatia esimerkiksi alentamaan, tai purkamaan kauppaa mahdollisista puutteista, jotka on voitu huomata jo asuntokaupan yhteydessä. Sen sijaan kosteus- ja homemittaukset on suorittaa amattilaiset kanssa, vaikka myyjä on usein tehnyt ne itsekin välttyäkseen ongelmilta jälkikäteen.
Tarkista myös pesutupa, sauna sekä muut talon yhteiset tilat. Kuuluuko niiden käyttöoikeus osakkeeseen, vai joutuuko näistä maksamaan ylimääräistä.

Ostotarjousta tehtäessä

Kun kiintoista asunto on löytynyt, kannattaa tehdä 5-10% myyntihintaa alhaisempi tarjous, ja katsoa lähteekö myyjä mukaan leikkiin. Monet myyjät ovat ehdottomia pyydetyn hinnan suhteen, mutta tinkimisen mahdollisuus on aina olemassa.

Tarkista myös, että oma rahoituksesi on varmasti kunnossa ennenkuin teet tarjouksen. Tarjousta tehtäessä vaaditaan yleensä käsiraha, jota ei palauteta mikäli myyjä hyväksyy tarjouksen mutta ostaja vetäytyy.

Kaupanteko suoritetaan yleensä pankissa, jossa pankkivirkailija, myyjä, ostaja sekä kiinteistövälittäjä allekirjoittavat kauppakirjan, sekä ostaja vahvistaa samalla asuntolainan.

Aloita keskustelu!

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart