Asunnon myyminen

Asunnon myyminen on syytä suunnitella tarkkaan. Koska kyseessä on useimpien perheiden suurin investointi, tulisi siitä saada asunnon arvon mukainen realistinen hinta. Maltti onkin valttia ja asunnon myymiseen tulee perehtyä tarkasti varsinkin, mikäli aikoo myydä asunnon itse ilman välittäjää. Omaraha listaa asiat, jotka on syytä muistaa asuntoa myydessä.

Helpoin tapa myydä asunto on antaa toimeksianto kiinteistövälittäjällä. Kiinteistövälittäjä tulee ja arvioi asunnon arvon, huolehtii kohteen mainostuksesta sekä näytöistä ja tulee pankkiin asti kirjoittamaan velkakirjat. Täyden palvelun välittäjillä on myös hintansa. Kiinteistövälittäjät veloittavatkin palveluista yleensä 3-4% verran asunnon myyntihinnasta. Välittäjän palkkion maksaa myyjä, ei ostaja.

Asuntojenmyynti.fi kilpailuttaa puolestasi kiinteistövälittäjien palkkiot. Säästä selvää rahaa - se ei maksa sinulle mitään!

Kiinteistövälittäjiä on paljon markkinoilla joista osa on päteviä ja ammattitaitoisia välittäjiä, toiset taas melkoisen ammattitaidottomia, jopa epärehellisiä. Suuret välitysfirmat ovatkin turvallisia vaihtoehtoja. Kiinteistönvälittäjän palveluihin tulisi kuulua ainakin asunnon arviointi, välityssopimuksen tekeminen, mainonta(lehdet, internet yms..), välittäjän myyjälle antama opastus asunnon myymisestä, tiedoksianto ostajille ja kiinnostuneille, tarjousten ottaminen vastaan ja käsirahan vastaanottaminen sekä kauppakirjan laatiminen.

kotiAsunnon myyminen ilman välittäjän apua ei ole niin vaikeaa kuin voisi luulla. Myymällä asunnon itse säästää toki rahaa, mutta ennenkuin toimeen ryhtyy, kannattaa miettiä onko rahallinen hyöty niin suuri että on itse kannattavaa hoitaa koko asunnon myyminen. Tosin 3-4% välityspalkkiot ovat varsin korkeita ja voivat euromääräisesti olla jopa kymmeniä tuhansia euroja, asunnon arvosta riippuen.

Kun asuntoa myy, tulee ottaa huomioon monta asiaa, riippuen siitä onko myytävä kohde omakotitalo vai osakehuoneisto.

Omakotitalon myyminen

Kun myyt omakotitaloa niin ota selville ja hanki tarvittavat asiakirjat seuraavista asioista:

 • Maa-alueen eli tontin pinta-ala
 • Rakennusoikeus tonttiin
 • Asunnon tyyppi eli onko kyseessä vapaa-ajan asunto eli mökki vai pientalo
 • Onko rakennus vuokramaalla ja oletko myymässä kiinteistöä vai sen määräosaa tai määläalaa
 • Selvitä alueen rakennuskiellot ja muu kaavoitustilanne. Ota myös selville kaavoitusviranomaisen yhteystiedot
 • Kiinteistön tarkka sijainti.
 • Piirustukset, rakennusluvat ja rakennustarkastusasiakirjat mikäli sellaiset talosta löytyvät.
 • Mikäli kiinteistö on rakennettu vuokramaalle, tulee nähtäväksi ottaa vuokranantaja, vuokrasopimus, vuokran suuruus, vuokra-aika ja rajoitukset vuokraoikeuden siirtoon
 • Tontin muut rakennelmat kutin leikkimökit, vajat yms..
 • Uuden omistajan murheeksi tulevat kiinnitykset ja muut rasitteet.
 • Kiinteistön käyttöönottovuosi, tai mikäli kyseessä hyvin vanha talo, niin arvio siitä.
 • Lämmitysjärjestelmä, rakennus päärakennusaine, katon tyyppi ja päällystemateriaali
 • Huoneiden lukumäärä ja neliömäärä. Asuintilojen ja muiden tilojen tulee olla myös eriteltynä.
 • Lämmistyskustannukset
 • Kartta alueen rajoista
 • Pohjapiirros rakennuksesta

Osakehuoneiston myyminen

Asunto-osakeyhtiössä olevan asunnon myyminen on sekoitus asunto- ja osakekauppaa. Myyt asuntosi lisäksi myös osuuden asunto-osakeyhtiöstä.

Tärkeintä on hankkia isännöitsijätodistus, josta käy ilmi korjaustarveselvitykset. Asunnon myyjä vastaa isännöitsijätodistuksessa olevista virheistä, joten hyvin tärkeää varmastaa että tiedot ovat ajantasalla ja virheettömät.

Näytille tulee ottaa myös asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestys, viimeisen yhtiökokouksen pöytäkirja ja siinä liitteenä olevat taloudelliset asiakirjat (taloussuunnitelma, tase, tilinpäätös)

Lisäksi ostajalle on hyvä kertoa alueen kaavoitustilanteesta, itse asunnon viosta ja mahdollisista puutteista, palveluista asuinalueella sekä remonteista joita on suunniteltu tai on jo päätetty.

Lisätietoja: Kuluttajavirasto

Etua.fin avulla voit kilpailuttaa asuntolainan. Saat yhdellä hakemuksella monta tarjousta.
2 Comments
 1. Heh kyllä meinasi mennä usko ja kovasti mietittiin että mistä tässä nyt pitäisi maksaa kun eräs pieni muutaman hengen kiinteistövälittäjäfirma palkattiin myymään pakilassa sijaitseva omakotitalo. Halvin oli kyllä ja lupasi puut ja maat taivaalta ja niin hyvän hinnan muttaei sitten missään tämä tyyppi mainostanut asuntoamme. Edes yhtä lehti-ilmoitusta. Sanottiin sitte sopimus irti ja myytiin asunto itse kun oli jo joutuntu ottamaan itse niin paljon selville tämän puoskarin takia.

 2. Me käytettiin välityspalkkiovertailua ja sitten kilpailutusta. Kaupat syntyivät haluttuun hintaan kuukaudessa. Hyvä palvelu – suosittelen.

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart