Asp-tili ja asuntosäästäminen

Asp-tili on tarkoitettu pääasiassa 18-30 vuotiaille ensiasunnon ostajille, jotka haluavat säästä asuntoansa varten. Asp-tili ei ole ollut erityisen suosittu viime aikoina. Aps-tili ei tuonut mitään mainittavaa lisähyötyä koska korkotaso markkinoilla oli jo muutenkin alhainen, säästäminen lainan ehtona ei tuonut enää lisäetua, ja hinnoilla oli tapana nousta rajummin kuin oli miellekästä säästää. Asp-tili ja asuntosäästäminen nostaa kuitenkin nyt arvoaan talouden ja asuntokaupan osoittaessa vakiintumista. Koska markkinat osoittavat nyt lievää hintojen laskua sekä korkotason maltillista nousua, voi asp-tili olla taas ajankohtainen.

Päivitys: ASP-säästämisen ikäraja nousee 39-vuoteen. Katso täältä koska.

Mutta asuntosäästäminen voi myös tulla kalliiksi

Varsinkin pääkaupunkiseuduilla vuokra-asunnot etenkin kantakaupunkialueella ovat kiven alla, joten vuokranantajilla on paineita saada vuokranannostaan mahdollisimman hyvä kate. Kysyntä ylittää moninkertaisesti tarjonnan kansan pakkautuessa Helsingin nokkaan. Vuokrankorotuksen eivät monissakaan tapauksissa ole enää maltillisia, joten asuntosäästämisessä syntyvät säästöt voivat valua nykyisen vuokranantajan kukkaroon nykyisten korotettujen vuokrien kohdalla.

Onkin hyvä miettiä kumpi tulee edullisemmaksi, asuntosäästäminen vai suoraan pankista lainanhakeminen. Järkevämpää voikin olla selvittää, saako lainaa, ja millä hinnalla, ja sito jo asuntoon säästetyt rahat vaikka käsirahaksi. Yleisesti ottaen omistusasuminen on huokeampaa kuin vuokralla olo. Asp-tilin pitäminen vaatii myös säännöllisiä talletuksia tilille, joilla ikäänkuin todistetaan pankille oma vakavaraisuus.

Asp-lainalla selvä uudistumistarve

Koska korkotasot ovat olleet matalalla, on asp-laina ollut tuuliajolla. Valtion maksama ylitys 3,8 prosentin korosta ei ole ollut hyödyllinen, koska korot ovat pääsääntöisesti olleet viime aikoina alle 3,8 prosentin. Toisaalta on hyvin epätodellista, että laina-aikana, esimerkiksi seuraavien 20 vuoden kuluessa korkotaso pysyisi jatkuvasti alle 3,8 prosentin.

Asp-lainan ongelmana on myös varsin lyhyt laina-aika. Maksimissaan 20 vuoden laina-aika pakottaa lainanottajat pienillä tuloilla puuro- ja vellilinjalle, joten on syytä miettiä, onko järkeä ottaa näin lyhyitä laina-aikoja, kun pankit nykyään tarjovat jopa kaksinkertaisia laina-aikoja.

Suurista kasvukeskuksista on ollut vaikea saada korkotukilainaa, koska asuntolainojen hintamaksimi on ollut Helsingissä 145 000 euroa, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa 125 000 euroa sekä muissa kunnissa 100 000 euroa. 145 000 eurolla on nykyään Helsingissä huomattavan vaikea löytää asuntoa.
Asp-laina onkin varteenotettava vaihtoehto maaseudulla sekä taajamissa, jossa asuntojen hinnat ovat huokeammat.

Asuntosäästöpalkkio on pieni, mutta mieltä lämmittävä etu

Ensi vuoden loppuun asti on mahdollista saada asuntosäästöpalkkio, mikäli siihen mennessä tekee asunto-osakeyhtiön osakkeiden osto- tai luovutussopimuksen, tai aloittaa omakotitalon rakennustyöt. Omakotitalonikkareiden on syytä huomioida, että maksu suoritetaan vasta talon valmistuttua, joten sitä ei voi käyttää rakennuskuluihin.

Kysyä omalta pankiltasi heidän asuntosäästämisestä

Omalta pankilta kannattaakin kysyä asuntosäästämisestä, ja kilpailuttaa muita pankkeja antamaan paras mahdollinen korko omille talletuksille. Uudistuneen asp-säädöksien mukaan pankit myöntävät nuorille ensiasunnonostajille lainaa, kun 10% asunnon hinnasta on säästetty. Nyt kannattaakin nopeasti saavuttaa tuo 10% raja, ja hankkia asunto ensivuoden loppuun mennessä, jotta hyötyy parhaiten asuntosäästämisestä säästöpalkkion muodossa, mikäli asuntosäästää jo.

Aloita keskustelu!

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart