Älä ota henkivakuutusta!

Sanotaan että henkivakuutuksen ottaminen on huolehtimista lähimmäisistäsi. Tavallaanhan tämä on totta, sillä sinä itse et hyödy henkivakuutusrahoista. Vai hyödytkö? Tämä on mahdollista, sillä henkivakuutuksia on kahdenlaisia; niitä joissa läheisillesi maksetaan kuolemastasi ja elämävaravakuutuksia, joissa saat rahaa käteen mikäli olet hengissä sovitun ajan jälkeen. Brutaalia eikö totta? Lue lisää!

Onko puolison kuolema lottovoitto?

Henkivakuutusta mainostetaan lähimmäisistä huolehtimisella. Maksamalla rahaa vakuutusyhtiölle voit huoletta heittää veivisi, sillä kuolon käydessä vakuutusyhtiö maksaa omaisille suuren summan rahaa. Esimerkki summa saatavasta vakuutusrahasta on vuoden palkka tai loput asuntolainan lyhennykset. Vakuutusmaksuista ja tuloista riippuen tämä voi on vähintään kymmeniä tuhansia, ja jopa satoja tuhansia.

Vakuutusyhtiöt rahastavat vanhempien huolella

Vakuutusyhtiöt ovat huomanneet, että vanhemmat ovat valmiita tekemään mitä tahansa heidän hyvinvointinsa eteen. Henkivakuutusta tarjotaankin vakuutuspaketeissa koti- ja matkavakuutusten kylkiäisenä, joka tuo turvaa omille lapsille ja puolisolle. Henkivakuutuksen voisi ajatella olevan tarpeellinen niille perheille, joilla on runsaasta yhteistä lainaa tai perheessä on vain yksi elättäjä. Toisen kuoleman sattuessa perhe voisi joutua vakaviin taloudellisiin ongelmiin, kun lainanhoitokyky laskisi reilusti.

Pääsääntöisesti on olemassa kahdenlaisia henkivakuutuksia ja yleisimmät vakuutusyhtiöiden tarjoamat henkivakuutuspaketit ovat näiden kahden yhdistelmiä. Henkivakuutukset voidaan jakaa kahteen luokkaan:

  • Kuolemanvaravakuutus. Mikäli vakuutuksen ottaja kuolee sopimuksen voimassaoloaikana, maksetaan edunsaajille korvausta.
  • Elämänvaravakuutus. Mikäli vakuutuksen ottaja on hengissä sopimuksen päättyessä, maksetaan hänelle korvaus.

Ovatko henkivakuutukset kuolemankauppaa?

Kylmästi sanottuna kuolemanvaravakuutuksessa kuolemasi ei ole pelkästään huono asia. Elämänvaravakuutuksessa taas lyöt vetoa vakuutusyhtiön kanssa omasta elinajanodotteestasi. Kylmää ja julmaa. Niin se onkin. Toisaalta valtiot pakollisilla eläkemaksuillaan harjoittaa tätä samaa vedonlyöntiä; joudut maksamaan valtiolle rahaa ja tietyn ajan kuluttua saat siitä murto-osan takaisin, mikäli olet vielä hengissä.

Meidän mielestämme suurin osa vakuutuksista on turhia ja henkivakuutus on ehkä hyödyttömin vakuutus. Et itse hyödy siitä mitään ja vakuutuksen tarjoaminen osana vakuutuspaketti voi tuntua inhottavalta.

Leskeneläke suojelee lähimmäisen menetykseltä

Henkivakuutus on myös ylimääräinen ja turha vakuutus, koska Kela maksaa alle 65 vuotiaille leskeneläkettä. Ylimääräistä eläkettä maksetaan siihen saakka, kunnes täytät 65 vuotta. Eläke koostuu perusmääräistä sekä tulosidonnaisesta lisäosuudesta. Leskeneläke on enintään puolet vainajan eläkkeestä. 65 vuotta täyttäneet voivat saada jatkoeläkettä, mikäli samassa taloudessa asuu alle 18 vuotias yhteinen lapsi tai muusta liitosta alaikäinen, joka asui samassa taloudessa jo ennen puolison kuolemaa.

Unohda siis henkivakuutukset ja vaadi vakuutuspaketteja, joihin sisältyvät vain vakuutukset, joita oikeasti tarvitse. Nauti elämästä nyt ja käytä ylimääräiset rahat perheesi hyvinvointiin äläkä kovankaan painostuksen alaisena sorru henkivakuutuksiin.

Aloita keskustelu!

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart