10 euron sijoituksella miljonääriksi viikossa?

Tämän otsikon alle voisi kirjoittaa joko Suomessa villitsevästä Start-up huumasta tai WinCapitasta. Tällä kertaa aiheena on kuitenkin tilastojen huijaaminen ja hyperinflaatio.

Edellisessä kirjoituksessa otin hieman kantaa Kelan tutkimukseen, jossa laitettiin mutkia suoraksi: Näin maksat vain 5 prosenttia veroja! Nyt jatketaan samasta aiheesta.

 

Verkossa kiertää nimittäin seuraavanlainen mainos:
Mainoksessa kerrotaan mullistava tapa päästä miljonäärikerhoon. Osta hyperinflaation ravisteleman Zimbabwen sadan biljoonan dollarin seteli 10 eurolla. Tämä on nopein ja halvin tapa päästä dollarimiljonääriksi.

Zimbabwen hyperinflaatio

Euroon suhteutettuna Zimbabwen dollarimiljonääriys ei ole kovin rikastuttava elämys. Zimbabwen dollarin arvo on nimittäin luisunut alas maailmanhistorian toisiksi vauhdikkaimmin. Kovimmillaan Zimbabwen vuosi-inflaatio oli noin 89 700 000 000 000 000 000 000 prosenttia. Tämä tarkoittaa sitä, että rahan arvo puolittui joka päivä. Tervetuloa valuuttakaupan pariin!

Zimbabwen hallitus joutui hyväksymään ulkomaisten valuuttojen käytön kaupankäynnissä, minkä vuoksi Zimbabwen dollari on käytännössä poistunut kokonaan käytöstä. 10 eurolla ostettava dollarimiljonääriys on siis todelliselta arvoltaan täysin mitätön.

Hyperinflaatio

Hyperinflaatiolla tarkoitetaan tilannetta, jossa rahan ostovoima heikkenee hallitsemattomalla vauhdilla. Tämä tarkoittaa sitä, että henkilöt joilla on paljon varallisuutta käteisenä rahana, menettävät jatkuvasti omaisuuttaan. Hyperinflaatio aiheuttaakin eniten harmia tavallisille kansalaisille. Esimerkiksi Saksan 1920-luvun hyperinflaation aikaan palkat jouduttiin maksamaan kolmesti päivässä, koska muuten käteiseksi saadulla palkalla ei olisi saanut kaupasta edes yhtä leipää.

Järkevästi rahansa sijoittaneet henkilöt eivät juuri hyperinflaatiosta kärsi. Esimerkiksi kulta on säilyttänyt historiallisesti ostovoimansa varsin hyvin, myös inflaatioon nähden.

Pöh, haluan olla miljonääri!

Loppujen lopuksi miljonääriksi itsensä tituleeraaminen yökerhossa aamuyön viimeisillä hetkillä on kyllä ainakin kymmenen euron arvoista. Osta siis toki Zimbabwen ”One Hundred Trillion Dollars” -seteli!

2 Comments
  1. Reply
    Jeremias Von Kyykkä 13/02/2012 at 12:31
  2. Hieno kirjoitus. Sitten eikun miljoonia hakemaan! 🙂

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart