1. Kulutusluottojen mainonta on kautta linjan lainvastaista

Ylen julkaiseman artikkelin mukaan kulutusluottojen mainonta on yli puolessa tapauksista lainvastaista. Tiesimme jo tätä ennen, että pikavippejä kaupataan valheellisin lupauksin, ja nyt sama näyttää muodostuneen standardiksi muidenkin lainojen kohdalla.

Miten lainvastaisuudet selvisivät?

Aluehallintovirasto ja Kilpailu- ja kuluttajavirasto suorittivat viime vuodenvaihteessa tarkastuskampanjan. He kävivät läpi raha- ja korttiluottoja tarjoavien yritysten mainosmateriaalia, niin sähköistä kuin paperistakin. Syynissä oli 150 mainosta ja verkkosivua.

Viranomaiset huomasivat, että alle puolet kulutusluottojen täytti kuluttajasuojalain vaatimukset. Kaikkiaan 93 mainosta tai verkkosivua oli puuttellisia.

Tyypillisin ongelma oli, että kuluttajan oli vaikeaa tai mahdotonta hahmottaa lainan todellista hintaa mainosmateriaalin perusteella.

Osaa lainoista mainostettiin korottomina, vaikka korottomuus olisi koskenut vain lyhyttä aikaa laina-ajan alussa tai ensimmäistä pientä nostoerää.

Viranomaiset kiinnittivät huomiota myös siihen, miten nopeasti lainoja myönnetään. Muutamassa minuutissa myönnettävän lainan tapauksessa on mahdotonta tarkistaa hakijan maksukykyisyyttä lain vaatimalla tavalla.

Onko toimiin ongelmien poistamiseksi ryhdytty?

Viranomaiset lähettivät yrityksille huomautuksia ja useimmat niistä korjasivat ongelmansa. Osa ei kuitenkaan ole tarttunut vielä toimeen, jolloin niiden toiminta voidaan kieltää määrätyksi ajaksi.

Pahimmillaan yritys saatetaan poistaa luotonantajarekisteristä ja näin estää sitä tarjoamasta lainkaan kulutusluottoja.

Mitä pankkien ulkopuolisille lainasivustoille pitäisi tehdä?

Vuodesta toiseen pankkien ulkopuoliset lainanantajat eli pikavippi-, kulutusluotto- ja tililuottosivustot, toimivat epämääräisillä tavoilla. Monet lainayrityksistä saa varoituksia mainoksistaan ja lainojen harhaanjohtavista tiedoista vuosi toisensa jälkeen. Kun yhdet ongelmat korjataan virallisen varoituksen tultua, uusia ilmestyy tilalle.

Selvästikään kulutusluottoyrityksiä ei rangaista kylliksi siitä, että ne jättävät noudattamassa kuluttajasuojalakia. Tällä hetkellä yrityksissä on laskettu tarkoin, että on liiketoiminnan kannalta parempi ottaa välillä vastaan varoituksia, kuin noudattaa lakia. Tämä on merkki siitä, että kaikki ei ole kohdallaan.

Vaikka vanhanmalliset pikavipit muuttuivat laittomiksi viime vuonna, aina ilmaantuu uusia tapoja huijata kuluttajilta heidän vähiä rahojaan.

Kuluttajien olisi parempi äänestää jaloillaan ja jättää ylihintaiset kulutusluotot hakematta.

Aloita keskustelu!

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart